A bazsarózsa, kertünk hatalmas virágú büszkesége

A festői szépségű bazsarózsa eredetileg Közép- és Kelet-Ázsiában erdeiben és gyepes területein őshonos. A kínai festményeken és porcelánokon gyakran fellelhető, történelmi növény. Bár Ázsiában nagy múltra tekint vissza, Angliába és onnan tovább Európába csak a tizenkilencedik század elején került.

Adatlap
Név: Paeonia
Család: Paéoniacées
Típus: Évelő

Magasság: 50-200 cm
Fényigény: napos és félárnyék
Talaj: Mélyrétegű, tápanyagban gazdag és nedves

Virágzás: Tavasz, nyár eleje

Lombozat: Lombhullató

Történetek és legendák a bazsarózsáról

Azt mondják, hogy Yang-Ti császár (605-618) uralkodása alatt a bazsarózsa császári védelem alatt állt és ezért nemzeti virágként tisztelték. Néhány fajtája akár 100 uncia aranyat is megért. (Nem tudni az pontosan mennyi is lehetett, de vélhetően szép nagy summa).
A bazsarózsa termesztése nagyon fontos volt, különösen a Tang-dinasztia idején. A virág sorsa az ország sorsához volt kötve, a bazsarózsa virágának virágzása Kína jólétét tükrözte!
A legenda úgy tartja, hogy a Tang-dinasztia kezdetén Wu Zetian császárné az akkori főváros (mai Xi’an) a 691 év egyik téli estéjén császári kertben sétált. Nagyon megdöbbent, hogy nem látott a bazsarózsa tövön virágot (valószínűleg nem túl gyakran sétálgatott télen a kertben, és botanikai ismeretei is meglehetősen hiányosak lehettek), ezért elrendelte, hogy a bazsarózsa virágozzanak ki télen is! Parancsának természetesen mindenki engedelmeskedett – kivéve a bazsarózsa amely a császári felszólítás ellenére sem volt hajlandó virágzni a szezonon kívül.
A császárnét méllyen megalázta ez a makacs ellenállás (éppen olyan vörös lett, mint a bazsarózsa, aki megtagadta a virágzást …), őrült haragra gerjedt és úgy döntött, hogy elűzi Xi’An összes pünkösdi rózsaját! Arra utasította a szegény bazsarózsákat, hogy térjenek vissza Luoyangba. Így aztán a birodalom ősi fővárosa, Luoyang, vált a bazsarózsa templomává. (Ezzel a húzással vélhetően Luoyang, és a bazsrózsák is jobban jártak). A régi Henan város pedig emblémájaként tartotta meg a virágot.

a pünközsdi rózs avagy bazsarózsa szyne sokféle lehet
Kép forrása: Pixabay.com

A lágyszárú bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa ültetése és gondozása

Ha baszarózsáról beszélünk, akkor két fő típust kell megkülönböztetni. A lágyszárút és a fásszárút. Bár virágukban és díszítő értékükben, szépségükben hasonlítanak egymásra, némiképp eltérő gondozást igényelnek.

Ültetése

A lágyszárú bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa talaj tekintetében igényes növény. A mélyrétegű, humuszban gazdag talajokon virít a legszebben, a sovány, meszes talajt nem kedveli.

Hogyan lehet csodás bazsrózsád? Ültesd  a növényeket védett és napos helyre vagy félárnyékba. Kerüld a különösen száraz, köves területeket. Ha agyagos, kötött a talaj lazítsd meg homokkal vagy kavicsos földkeverékkel! A fajtától függően áprilistól júniusig virágzik. Konténeres növényként vásárolva lehetőleg a nyár végén, ültesd el, így jobban begyökeresedik. Javasolt az ültetés előtt legalább egy hónappal előkészíteni a talajt kerti komposzt vagy jól elbomlott állati trágyát, és tőzeg bedolgozásával.

A ritkán kapható szabadgyökerű növényeket szeptembertől március közepéig lehet telepíteni, de az ősz a legkedvezőbb évszak.

Figyelj arra, hogy nem szabad túl mélyre ültetni, és jól be kell öntözni az ültetést követően. Érdemes egy kis mélyedést kialakítani a tő körül, hogy a víz ne folyjon el a tőről.

Helyigény növényenként 0,60–1 m (fajtától függően).

Légy türelmes ha a pünkösdi rózsád nem virágzik az első években. Lehet, hogy egy kis időbe telik míg kivirágzik virágzás, de ha megfelelő az ültetés akkor a virágzás sem marad el.

Gondozása

A megfelelő ültetés után a bazsarózsa kevés gondozást igényel.

Fontos, hogy rendszeresen kell öntözd a virágzás előtt, majd a nyár végén. Tavasszal és nyáron viszont ne önözd túl.

Ha a következő évben is bőséges virágzást szeretnél, akkor tegyél ősszel a tő köré érett komposztot.

Mikor és hogyan kell szaporítani a lágyszárú bazsarózsát?

A bazsarózsa tőosztása:

A legkönnyebben a fejlett nagy 4-5 éves tövek szétosztásával tudod szaporítani a bazsarózsát, méghozzá ősszel.

 • Ásóval emeld ki a labdát földből, majd tisztítsd meg a tövet, és darabold fel.
 • Kissé üsd meg az ásóval a tövet, hogy a talaj nagy része lehulljon róla.
 • Ültetés előtt lazítsd meg a talajt, és keverj hozzá érett komposztot.
 • A tövet jól előkészített talajba ültesd, kb 5-10 cm mélyre, úgy, hogy a gyökérnek legyen elég helye, a rügyek ne sérüljenek és kiterüljön a földben.
 •  Bőségesen öntözd meg.
 • A föld feletti részt vágd vissza 10-20 cm-re a talajtól.
 • Jelöljd meg az ültetés helyét

Az ily módon szaporított és ültetett bazsarózsa két-három év múlva már virágzik is.

Tudtad? A pünkösdi rózsa is lágyszárú bazsarózsa, illetve annak Magyarországon egyik nagyon gyakran ültetett fajtája.

rózsaszyn virágűú bazsarózsa
Kép forrása: Pixabay.com

Tipp: Vágott virágnak akkor kell szedni, amikor a virág éppen csak nyílni kezd, és azonnal bele kell helyezni a vízbe!

Hogyan lesz kerted büszkesége a fás bazsarózsa?

A lgyszárú mellett meg kell említeni a fás bazsarózsát is, mely hajdanán a császári kertek féltve őrzött növénye volt Kínában.

6 tipp, hogy a legszebb fás bazsarózsád legyen

 • Hely és a fényigény: A cserje megfelelő fejlődése érdekében l legalább 1,20–2 m2 alapterületet kell biztosítani. A helynek naposnak kell lennie, és a talaj nem tartalmazhat gyökereket, (fa, sövény vagy egyéb cserje)mert nem jól viseli a gyökérkonkurenciát.

 • Talajelőkészítés és ültetés: A kijelölt hely meglazítása és gyomlálása után dúsítsd földet jól érett komposzt vagy minőségi földkeverékkel. Ültetéskor a  gyökérlabda teteje 5-7 cm mélységben legyen.

 • Az ültetés idején és a következő két évben alapos és rendszeres öntözést kíván A talajnak hűvösnek kell lennie, és ne száradjon ki

 • A elnyílt virágokat vágd le: Amint a nagy virágok elhalványulnak, ne hagyd, hogy a pünkösdi rózsa gyümölcsöt és magot hozzon. Vágd le a virágokat úgy, hogy a szárat az utolsó elágazás fölött vágd el.

 • Több fahamu, mint nitrogén: Minden évben, ősszel, trágyázd meg fahamuval dúsított érett komposzt keverékével.

 • Metszés: A fás bazsarózsát nem szükséges metszeni, mert ősszel a virágrügyek már kialakulnak, és a visszavágással csak csökkenne  a virágok száma.