A babérmeggy a sokoldalú bőrlevelű sövény

A Prunus laurocerasus vagy babérmeggy, egy sokoldalúan felhasználható cserje, mely sűrű és fényes örökzöld lombozatának köszönhetően nyáron ugyanolyan vonzó, mint télen. Könnyű nevelhetősége, és viszonylag gyors növekedése miatt sokan választják sövények létrehozására vagy akár szoliter növénynek.

Adatlap

Név: Prunus laurocerasus
Család: Rosaceae
Típus: Cserje

Magasság: 1-5 m
Fényigény: napos, félárnyékos
Talaj: átlagos

Virágzási időszak: április- lombozat: örökzöld

Babérmeggy ( prunus laurocerasus) levelei
Kép forrása: Pixabay.com

A babérmeggy az Atlanti-óceán vagy a Földközi-tenger partjainak enyhe kílmájú helyeiről származik. Magassága fajtánként nagyon különböző, az 1 m magas talajtakaró fajtáktól kezdve egészen a 6-7 méteres fáig terjed. Levelei sötétzöldek, hosszúkásak, bőrszerűek 10–15 cm hosszúak.
A tavasszal megjelenő illatos, 4–8 mm -es fehér gyertyához hasonló enyhén illatos virágok csak fokozzák a növény díszitő értékét. A nyárra kifejlődő gömb alakú húsos gyümölcsök cseresznyére emlékeztetnek először zöld, majd fekete, kora őszi éréssel.

A babérmegy felhasználása

Ha viszonylag gyorsan növő örökzöld sövényt szeretnél, akkor nem sok növény közül választhatsz. A babérmegy különösen alkalmas sövénynek, mivel magasságban és szélességben egyaránt gyorsan növekszik, amely lehetővé a sűrű takarást, hogy elrejtőzz kertedben a kíváncsiskodó szemektől. A sövény mellett szoliter dísznövényként, illetve talajtakarónak és sziklakertbe is ültetik.

A különböző felhasználási célok szerint alakították ki a népszerű babérmegy fajtákat. A Prunus laurocerasus ‘Caucasica’, az egyik legkedveltebb sövényfajta, a Prunus laurocerasus ‘Green Carpet’ kiváló talakiváló talajtakaró mivel magassága nemhaladja meg az 1 m-t, a Prunus laurocerasus ‘Marble white’, szoliterként is használható márványos leveleivel. A Prunus laurocerasus ‘Rotundifoli’ kerek leveleivel sövénykénte is nagyon népszerű, a Prunus laurocerasus ‘Zabeliana’ pedig keskeny levelekkel rendelkezik, mint a fűzfa.

Mérgező magok

A termések húsa nem, a levél a szár áés főleg a mag viszont mérgező! A magban lévő toxicitást “ciano-glikozidoknak” nevezett anyagok jelenléte magyarázza, amelyek a testben cianiddá alakulnak.

Babérmeggy (prunus laurocerasus) termése, bogyója

Az így képződött cianid megakadályozza az oxigén kiszabadulását a sejtekbe. A mérgezés elsősorban a növényevőket érinti, akik a leveleket eszik. A gyümölcsöt lenyelő kutyánál hányás és hasmenés jelentkezhet, súlyosabb esetekben légzési nehézségek is előfordulhatnak.

Tudtad? A babérmeggy egyáltalán nem a rokona a babérként ismert (Laurus nobilis) igazi babérnak. A Rosaceae családhoz tartozik, és ezért nem a valódi babér, hanem például a rózsa a rokona!

A Babérmeggy ültetése és gondozása


A babérmegy nem számít igényes növénynek, bárki sikerrel ültetheti kertjébe. Talaj tekintetében előnyben részesíti a mély rétegű enyhén savanyú talajt, de sikerrel ültethető az ország meszes talajú területein is. Ültethető napra vagy félárnyékba, de a mélyárnyékos, sötét helyeken nem fejlődik megfelelően.
Ültetéskor keverj az ültetőgörörbe érett komposztot, és az első 2 évben öntözd rendszeresen, főként a nyári időszakban, hogy gyorsabb legyen növekedés. Ha jól begyökeresedett, akkor a már szárazabb nyarakat is elviseli csak száraz időszaki öntözés és az évi egy-két metszés lesz az egyetlen művelet, amelyet el kell végezned. A metszést a virágzás után vagy ősszel érdemes elvégezni, az időszítésnél ügyelj arra, hogy a metszés ne befolyásolja a virágzást.


A babérmegy betegségei
A bebérmegy nem érzékeny a betegségekre. Sovány száraz és meszes talakban levelei a klorózisosak lehetnek. Ezen kívűl a lisztharmatra is érzékeny lehet, de megfelelő körülmények között a betegségekre nem kell számítani.

A babérmeggy szaporítása

A babérmeggy könnyen szaporítható félfás dugványokról. Ehhez augusztus-szeptember körül vágj le egy 20 cm-es egészséges azévi hajtást, távolítsd el az alsó leveleket, (belemárthatod gyökereztető hormonba is de nem feltétlenül szükséges) majd laza fökdkeverékben ültesd el. Ne felejtsd el öntözni, hogy a keverék soha ne szárítson teljesen a következő tavaszig, amkor is a meggyökeresedett dugványok átültethetőek lesznek kisebb cserepekbe.