ivoviz

Az ivóvíz tisztításának legfőbb módszerei

Hazánkban a legtöbb helyen nem lehet panasz a vezetékes ivóvíz minőségére, de ez sajnos nem mindenhol igaz, így érdemes lehet elgondolkozni az otthoni víztisztításon.

Alapvetően két módszer áll rendelkezésre: az ozmózisos és az aktív szenes eljárás.

Az ozmózisos víztisztítás gyakorlatilag egy szuperszűrőként működik, amely minden anyagot, szennyeződést kiszűr a vízből. Ezáltal egy teljesen tiszta, mondhatnánk steril vízminőséget kapunk, viszont épp ez jelenti a módszer hátrányát is, mivel a szervezetünk számára hasznos és szükséges ásványi anyagokat is kiszűri. Ezeknek az anyagoknak a hasznosságáról és ezen hátrány nagyságáról megoszlanak a vélemények. Tény, hogy a kalcium, nátrium és más ásványi tartalmakat más természetes módon is pótolhatjuk. Ezek az ozmózis elvén működő szűrők éves szinten fenntartási költséggel is járnak, hiszen az elhasználódó szűrőket időről időre cserélni kell.

Az aktív szénnel történő tisztítás egyszerű módja a klór és a nehézfémek eltávolításának. Az aktív szén szűrőkön a szerves anyagok fennakadnak, ezért a baktériumok elszaporodására kell számítani. Emiatt ajánlott a szűrőbetétek legalább heti egyszeri cseréje, de inkább 5 naponta végezzük el! Amennyiben ezt elmulasztanánk, a szűrőkön megkötött szennyeződések fokozatosan visszakerülnek az ivóvízbe. Ma már léteznek az aktív szén alternatívájaként említhető módszerek, amelyek hasonló elven működnek, kiszűrik a káros anyagokat, a víz ásványi agyag tartalmát viszont meghagyják.

Általában azt szoktuk mondani, hogy az aktív szenes megoldások tökéletesen alkalmasak a Magyarországon található vizek tisztítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.